Budownictwo i architektura : Hangzhou Normal University Cangqian Performing Arts Center, Art Museum i Arts Quadrangle / Steven Holl Architects

Steven Holl podzielił się z nami zwycięskim wpisem na Hangzhou Normal University Performing Arts Center, Art Museum i Art Quadrangle w Hangzhou w Chinach.
Para budynków położonych po obu stronach kanału jest sercem nowego kampusu.
Koncepcją Holl wcześnie była dwie zrównoważone formy, jeden dodatek widziany w projekcie Performing Arts Center i jeden subtraktowany wyświetlany w projekcie Muzeum Sztuki.
Ten dialog między tymi dwoma budynkami, wykorzystanie lokalnych materiałów i neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla sekcja nowego uniwersytetu zapewnia szczególny moment w kampusie.
Śledź przerwę na szkice i renderingi tego projektu.
Architekci: Steven Holl Architects Lokalizacja: Hanzghou, Chiny Projektant: Steven Holl, Li Hu, Chris McVoy Projekt Architekt: Garrick Ambrose, Yichen Lu, Roberto Bannura Zespół projektu: Human Wu, Guanlan Cao, Francesco Bartolozzi, Michael Rusch, Johanna Muszbek, Maxim Kolbowski Frampton, Nathalie Frankowski, Scott Fredricks, Garrett Ricciardi, Jose Carlos Quelhas, Wenny Hsu Inżynier budowlany: Chińska Akademia Badań Budowlanych (CABR) Konsultant ds.
Akustyki: Kirkegaard Associates Konsultant ds.
Zrównoważonego rozwoju: Mathias Schuler (Transsolar) Dodatkowa forma.
Koncepcja generuje unikalną geometrię Centrum Performing Arts, z różnymi salami ułożonymi swobodnie i odsuniętymi od siebie, tworząc specjalną ogólnodostępną halę pośrodku.
Lekko zaokrąglone krawędzie różnych sal są przebijane przez ruchome schody w tej dramatycznej przestrzeni przybrzeżnej.
Sama energia przestrzenna dodaje dramatu nawet wtedy, gdy jest cicho.
koncepcja Siedząc na świecącym szklanym podłożu, ciała audytorium są owinięte w folię kurczliwą.
z półprzezroczystą skórą z membrany, która umożliwia miękkie światło dla wszystkich przestrzeni publicznych i obiegowych.
Wewnątrz audytoriów są zakrzywione i laminowane bambusa, z perforacją w niektórych panelach, aby osiągnąć doskonałą akustykę.
W operze niektóre panele są regulowane dla różnych wymagań akustycznych.
Fotele mają bambusowe oparcia z niebiesko-zieloną tapicerką z moheru.
masterplan Po drugiej stronie kanału uniwersyteckie muzeum sztuki ma subtraktywny .
geometria z pustkami wykutymi w specjalnych szklanych prętach, przynoszących rozproszone światło do galerii wewnątrz.
Betonowe ściany konstrukcyjne na zewnątrz minimalizują kolumny we wnętrzu, zapewniając elastyczność ekspozycji.
Popękana węglem bambusowym betonowa powierzchnia zewnętrzna nadaje ścianom specjalną strukturę, które są łamane w pustkach, wyłożone świecącymi deskami ze szkła.
Te puste przestrzenie są także zewnętrznymi przestrzeniami dydaktycznymi w ich amfiteatralnym kroczeniu, dostarczającym prawdziwej różnorodności i przestrzennej energii w muzeum ortogonalnych ścian zaprojektowanych, by przedstawiać sztukę wewnątrz.
sekcję witryny Zjednoczony przez most dla pieszych, unikalny związek tych budynków.
jeden.
dodatek ., drugi.
subtraktywny .; jedno z nieba, drugie z ziemi.
nawiązuje do wielu starożytnych chińskich koncepcji, będąc jednocześnie najbardziej ultranowoczesnym i zaawansowanym technologicznie instrumentem nauczania na nowym Hangzhou Normal University.
porównanie kampusu
[więcej w: thermodom, nożyce do żywopłotu na wysięgniku, olx człuchów ]

Powiązane tematy z artykułem: nożyce do żywopłotu na wysięgniku olx człuchów thermodom